Gyvūnų augalas

Mielas burundukas

Mielas burundukas (1 pav)

Iš viso nuotraukų: 12   [ Vaizdas ]

Burundukas yra daug mažesnis už voverę. Visi jie sveria maždaug 100 gramų, o jų vidutinė gyvenimo trukmė yra 5–10 metų.Jie yra dienos gyvūnai. Suaugusiųjų kūno ilgis yra 110–150 mm, uodegos ilgis artimas kūno ilgiui, šviesiai geltonos arba oranžinės raudonos spalvos plaukai ant nugaros ir penkios tamsiai rudos išilginės juostelės, todėl jis vadinamas „penkiais antakiais“ ir yra skiriamasis bruožas nuo kitų voverių. . Išilginės linijos tęsiasi nuo antakių galo iki klubų. Kūno plaukai yra oranžinės geltonos spalvos, pilvo plaukai yra balti, o plaukų pagrindas yra pilkas. Burundukai dažniausiai platinami Šiaurės Amerikoje. Šiaurės Sibiro Europoje ir šiaurės Azijoje paplitęs tik Sibiro burundukas.

Burundukai gyvena miško plotuose ir krūmų bei žemų kalvų pakraščiuose, kasinėja skyles medžių ir krūmų rizosferoje arba naudojasi terasinėmis keteromis ir pilkapiais tarp natūralių akmenų. Daugybė užsiėmimų dienos metu, patys aktyviausi ryte ir vakare, dažnai bėgiojantys ant žemės ir nukritusiai medienai, taip pat gerai lipdami ant medžių, judrūs judesiai, laikas nuo laiko kelia riksmą. Jis maitinasi įvairiais riešutais, sėklomis, uogomis, gėlėmis ir jaunais lapais, taip pat nedideliais kiekiais suaugusiais ir jaunais vabzdžiais. Turėkite įprotį laikyti maistą. Hibernate. Veisimas pradedamas ankstyvą pavasarį. Nėštumo laikotarpis yra maždaug 1 mėnuo, kiekvienais metais gimsta 1–2 vados, kiekvienoje vadoje būna 4–6 vados, daugiausiai - 10.

Čiulptukas valgo daug maisto, jis kenksmingas pupelėms, kviečiams, grūdams ir vaisiams. Į pavasarį įsiveržė į dirbamą žemę, kad kastų ir valgytų pasodintų augalų sėklas.Rudenį skruostų maišeliai naudojami kontrabandai dideliam grūdų kiekiui. Sandėliai grūdų sandėlyje gali siekti 5–10 kg, o maisto saugykla užima 30 kvadratinių metrų plotą. Taip pat lipo prie medžio, kad pavogtų graikinius riešutus, abrikosus, obuolius, kriaušes ir panašiai. Dėl maisto laikymo vietos atminties stokos tam tikru mastu ji suvaidino „sėjos“ vaidmenį.

Dauguma burundukų gyvena požeminiuose urvuose, lizdus laiko medžių skylėse ir netgi įsiveržia į lizdų dėžes, kurios dirbtinai pritraukia naudingus paukščius. Urvą galima suskirstyti į du tipus: pavasario ir vasaros urvus ir žiemojimo urvus: pavasario ir vasaros urvuose nėra grūdų laikymo vietos, lizdas yra negilus, o kai kuriuose jų trumpiausias vertikalus atstumas nuo žemės paviršiaus yra apie 10 cm, o kai kuriuose - 30–50 cm, o urvo ilgis skiriasi. Vyresnieji gali pasiekti du ar tris metrus, o yra 1-8 skylės, skylė yra mažesnė nei 50 × 50 mm, ir augina jaunus gyvūnus šioje skylėje. Žiemojimo urvas paprastai turi grūdų saugyklą, tunelis yra gilus, o vertikalus atstumas nuo žemės paviršiaus yra apie 90 cm ar gilesnis. Prie urvo įėjimo dažnai yra pastogės, o tuščiavidurės kritusios medienos, uolienų tarpai, pušų urvai ar žemės urvai naudojami kaip laikinos paslėptos vietos netoliese.