Gyvūnų augalas

Žmogaus draugas, dramblys

Žmogaus draugas, dramblys (1 pav)

Iš viso nuotraukų: 15   [ Vaizdas ]

Pagrindinės dramblio išorinės savybės yra lanksti ir raumeninga ilga nosis bei didelės šukuotos ausys. Ji turi apvijos funkciją ir yra galinga savigynos ir maitinimo priemonė. Remiantis istoriniais duomenimis, drambliai jau seniai tapo žmonių draugais ir gali padėti žmonėms. Drambliai yra labai protingi, sugeba atverti dirvą ir palaidoti mirusius palydovus tarp nukritusių lapų ir šakų. Drambliai gyvena ilgai, paprastai gyvena maždaug iki 70 metų. Jie yra lytiškai subrendę nuo 10 iki 15 metų, o nėštumo laikotarpis yra iki 22 mėnesių. Drambliai yra plačiai paplitę. Maždaug prieš 40 milijonų metų visi žemynai, išskyrus Okeaniją ir Antarktidą, turėjo savo pėdsakus, tačiau dabar daugiausia yra dviejų rūšių Azijos drambliai ir Afrikos drambliai. Drambliai yra plačiai paplitę tropiniuose ir subtropiniuose rajonuose į pietus nuo Sacharos dykumos Afrikoje, Pietų Azijoje, Pietryčių Azijoje ir pietinėje Kinijos sienoje. Jie daugiausia auginami Indijoje, Tailande, Kambodžoje, Vietname ir kitose šalyse. Mažų laukinių populiacijų yra ir Xishuangbanna mieste, Junano provincijoje, Kinijoje. Afrikos drambliai ir Afrikos miško drambliai yra plačiai paplitę visoje į pietus nuo Sacharos esančiame Afrikos žemyne ​​ir mėgsta gyventi grupėmis.

Drambliai yra socialūs gyvūnai, kurių šeima yra kaip vienetas, o dramblių moterys yra lyderės. Kasdienės veiklos laikas, veikimo būdas, pašarų vietos, buveinės ir kt. Yra pavaldūs dramblių patelėms. Suaugęs dramblio patinas prisiima atsakomybę tik saugoti šeimos saugumą. Kartais susirenka kelios dramblių bandos, kad susidarytų didelė šimtų dramblių banda. Drambliai gali bendrauti su infragarso bangomis, kurių žmonės negirdi. Jei nėra trukdžių, jie paprastai gali nuvažiuoti 11 kilometrų. Jei terpė dėl oro srauto yra netolygi, jie gali nuvažiuoti tik 4 kilometrus. Norėdami bendrauti, drambliai susitrenkė kojas ir skleidė galingą „bumo“ garsą. Šis metodas gali nuvažiuoti iki 32 kilometrų. Kaip tai girdėjo tolimas dramblys? Ar negali tiesiog padėti ausų ant žemės ir klausytis? Iš tikrųjų drambliai laidumui naudoja kaulus.Perduodant garso bangas, garso bangos kojų padais keliaus per kaulus iki vidinių ausų, o dramblio veido riebalai gali būti naudojami garso stiprinimui.

Afrikos dramblys gyvena atogrąžų miškuose, džiunglėse ir pievose. Tai didžiausias gyvas sausumos žinduolis. Gyvenant grupėmis turėtų vadovauti dramblio patelė, keliaujanti dieną, be atsiskaitymo. Maitinasi piktžolėmis, lapais, žieve, šakelėmis ir kt. Reprodukcijos laikotarpis nėra fiksuotas. Nėštumo laikotarpis yra apie 22 mėnesiai. Kiekviena vada yra lytiškai subrendusi nuo 13 iki 14 metų, o gyvenimo trukmė - 70 metų. Pekino zoologijos sodas pradėjo veisti ir eksponuoti 1954 m. Afrikos dramblys yra didžiausias egzistuojantis sausumos žinduolis, kurio kūno ilgis yra nuo 6 iki 7,5 metrų, uodegos ilgis - nuo 1 iki 1,3 metro, aukštis - 4,5 metro prie peties ir svoris - 7000 kg. Aukščiausias rekordas - patinas, kurio bendras ilgis yra 11 metrų (įskaitant nosį ir uodegą), priekinės kojos apimtis - 2 metrai ir svoris - 13 000 kg. Didžiausias užfiksuotas dramblio kaulas yra 350 cm ilgio ir sveria apie 107 kg. Šiaurės Afrikoje išnykę Afrikos pievų drambliai yra palyginti maži, tik 3,4–3,7 metro aukščio ir sveria apie 8,9 t. Jie yra panašaus dydžio kaip Afrikos miško drambliai.

Azijos drambliai gyvena atogrąžų miškuose, džiunglėse ar pievose. Jie gyvena grupėmis, vadovaujami dramblio patelės, neturi nustatytos buveinės ir keliauja kasdien. Regėjimas yra prastas (daugiausia todėl, kad dramblio blakstienos yra ilgesnės, o tai daro įtaką regėjimui), uoslė ir klausa yra jautrūs, jis mėgsta išsimaudyti, kai karšta. Pašaro prieblandoje, minta piktžolėmis, lapais, bambuko lapais, laukiniais vaisiais ir kt. Reprodukcijos laikotarpis nėra fiksuotas, o nėštumo laikotarpis yra 20-22 mėnesiai. Kiekvienai vadai 9-12 metų yra lytiškai subrendę, o gyvenimo trukmė yra 70-80 metų. Azijos drambliai turi aukštą intelekto koeficientą, jų temperamentas yra paklusnus ir sąžiningas, juos labai lengva prijaukinti. Daugelio Pietryčių Azijos ir Pietų Azijos šalių (ypač Tailando ir Indijos) piliečiai juos prijaukino važiavimui, darbo atlikimui ir pasirodymams. Treniruočių atlikimas, jojimas ir darbas dažnai būna labai žiaurus. Treneris naudoja aštrius dramblio kablius ir nuolatinį plakimą, kad sunaikintų jų valią ir priverstų nusileisti. Šis procesas gali negrįžtamai pakenkti jų fiziologijai ir psichologijai, todėl Azijos drambliai, naudojami atlikimui, jojimui ir gimdymui, dažnai turi rimtų elgesio sutrikimų.